Chirurgia orala este o ramura a stomatologiei ce cuprinde toate interventiile chirurgicale efectuate in cabinetul dentar pentru a salva dintii recuperabili, dar si de a indeparta dintii afectati de complicatii severe ale unor afectiuni. Cu alte cuvinte, chirurgia se ocupa cu diagnosticul si tratamentul afectiunilor gurii, dintilor, gingiilor, maxilarului si mandibulei sub aspect functional si estetic.
De asemenea, chirurgia orala-dentara include si diverse manopere necesare in pregatirea terenului favorabil unor refaceri protetice ulterioare sau insertiei implanturilor.
-Chirurgia parodontala si implantologia dentara.
Sunt ramuri importante ale chirurgiei orale ce reusesc sa stopeze boli precum parodontoza si sa restaureze integritatea aparatului dento-maxilar.
-Chirurgia dento-alveolara
Permite rezolvarea unor probleme complicate ce au ca punct de plecare sistemul dento-maxilar: granuloame apicale, chisturi maxilare, molarii de minte inclusi sau semi-inclusi, caninii inclusi, extractii dentare dificile, abcese periosoase cu punct de plecare dentar, tratament chirurgical protetic, chirurgia parodontala, augmentari osoase, sinus lift, etc.